Çocuğunuzun Çevrimiçi Güvenliğini Nasıl Sağlarsınız?
Günümüzde internet teknolojisi ve mobil cihazların son derece geliştiği herkes tarafından biliniyor. Öyle ki, birçok işimizi cep telefonlarımız üzerinden internete bağlanarak hallediyoruz. Yetişkinler gibi çocukların da cep telefonları üzerinden internete bağlandığı bilinen bir gerçek. Özellikle pandemi süreci ile çocukların internette geçirdikleri süreler, ciddi şekilde arttı. Peki, çocuğunuzun çevrimiçi ortamda güvende olduğunu düşünüyor musunuz?
İnternet, doğru kullanıldığında muhteşem bir araç. Her türlü bilgi ve eğitime ulaşılabilirsiniz. Covid-19 salgınında dolayı birçok okulun derslerini internet üzerinden öğrencilere ulaştırması, buna verilecek en güzel örnek. İnternetin bu tür olumlu yanları olduğu gibi, olumsuz yönleri de çok fazladır. Eğer çocuklarınızın çevrimiçi güvenliğini tam olarak sağlayamazsanız, çok büyük sorunlar ile bir anda baş başa kalırsınız. Yazımızın devamında çocuğunuzun çevrimiçi güvenliğini nasıl sağlarsınız sorusuna yanıt bulacaksınız.
1. Teknolojiden Yararlanın
Çocuğunuz, kullanmış olduğu mobil cihazın sadece genel özelliklerini bilir. Bunun dışındaki güvenlik özellikleri ile genellikle ilgilenmez. İşte tam bu noktada sizin devreye girmeniz son derece önemlidir. Günümüzdeki yazılımlar ve cihazların kendi içinde bir takım güvenlik ve gizlilik ayarları olduğunu unutmayın. Iphone takip programı gibi programlar kullanarak olası tehlikeleri önceden görebilir ve önleminizi rahatlıkla alabilirsiniz.
Çocuğunuzun kullandığı mobil cihazların ve bilgisayarların güncel olması son derece önemlidir. Ayrıca bunların içerisinde güncel bir virüs programı da olmalıdır. Kullanmış oldukları cihazların ebeveyn kontrollerini aktif hale getirin. Eğer kameraları kullanmıyorsa, bunları devre dışı bırakın. Bütün bunlar ek olarak gizlilik ayarlarını düzenleyin ve veri toplanmasını en aza indirgeyin.
2. Çocuklarınıza Güvenin
Çocuklarınızla dürüst bir şekilde iletişim kurun. Onlara güvenin ve güvendiğinizi net bir şekilde hissettirin. Bazı davranışlarından dolayı onların benliklerini eleştirmeyin. Sadece söz konusu davranışların kötü olduğundan bahsedin ve doğru davranış örnekleri verin. Nazik ve destekleyici iletişimin değerinden bahsedin. Bunun tam tersi olan kaba, uygunsuz ve ayrımcı olan iletişimin son derece kötü olduğunu söyleyin. Böylesine bir durumla karşılaştığında hemen size haber vermesi yönünde telkinler verin.
İnternetin aslında güzel bir ortam olduğu, ancak bu ortamda da bazı uygunsuz kişiler olduğu unutulmamalı. Çocuklarınız, bu tür kişilerle karşılaştıklarında ve siber zorbalığa maruz kaldıklarında, çekinmeden size gelebilmeli. Sizin bu güveni vermeniz, çevrimiçi güvenliğin temel hususlarından birisidir.
3. Olumlu Davranışlar Pekiştirin
Eğitimin en önemli unsurlarından birisi pekiştirmedir. Pekiştirmeler, olumlu davranışların devamlılığını sağlamada son derece etkilidir. Çevrimiçi güvenliğinin sağlanması için pekiştirme davranışından yararlanabilirsiniz. Çocuğunuzla birlikte zaman geçirirken ya da onu uzaktan izlerken, olumlu davranışları pekiştirmelisiniz. O davranışın ne kadar doğru olduğundan bahsedebilir ve çocuğunuzla gurur duyduğunuzu ona hissettirmelisiniz.
Pekiştirme esnasında olumsuz davranışları gördüğünüzde ise bunların olası etkilerinden bahsedin. Ayrıca çocuklar için uygun internet sitelerinde zaman geçirmesini sağlasanız dahi, çevrimiçi reklamlara maruz kalması kaçınılmaz olacaktır. Bu yüzden çevrimiçi reklamlar hakkında bilgi verin. Ve bu tür reklamlardaki olumsuz öğeleri tanıtın.
4. Çocuğunuzla Çevrimiçi Ortamda Zaman Geçirin
Çevrimiçi ortamda nasıl davranılması gerektiği, en güzel yaşanarak öğretilir. Bunun için çocuğunuzla internette zaman geçirin. Birlikte ufak çaplı bir araştırma yapabilir ya da herhangi birisi ile çevrimiçi ortamda görüşebilirsiniz. Bu anlarda karşıdaki kişilere karşı nazik olunması gerektiğini hissettirmelisiniz. Bunu yaparken de kişisel bilgilerinizi korumanız gerektiğini vurgulamanız son derece önemlidir. Aksi takdirde meydana gelebilecek olumsuzluklar hakkında birkaç örnek verebilirsiniz.
Çevrimiçi ortamda zaman geçirirken, bazı sitelerin zararlı olduğundan bahsedebilirsiniz. Bunun için çocuğunuza, yaşına uygun internet sitelerini ve mobil uygulamaları tanıtmanız son derece önemlidir.
5. Çevrimiçi Ortamda Özgürlüklerini Kısıtlamayın
Özgür olmak, insanın içerisinden gelen çok önemli bir duygudur. Bu duygu yetişkinlerde bulunduğu gibi çocuklarda da vardır. Özgürlüklerinin kısıtlandığını düşünen veya fark eden çocuklar, farklı arayışlara girebilir. Bundan dolayı çocuğunuzun çevrimiçi güvenliği için asla onu kısıtlamayın. İnternette istediği gibi zaman geçirmesine izin verin. Ancak bu süreçte uzaktan kontrolü de asla elde bırakmayın.
Çocuğunuzun çevrimiçi ortamda neler yaptığını, onun güvenini zedelemeden öğrenin. Zararlı durumlar konusunda onu, samimi bir şekilde uyarın ve bilgilendirin. Bir süre sonra çocuğunuzla aranızdaki güvenin son derece üst seviyeye çıktığını göreceksiniz. Artık siz sormadan, bilmeniz gereken detayları size anlatacak. Sizden yardım isteyecek ve bilginize başvuracaktır. İşte bu seviyeye geldiğinizde, çocuğunuzun çevrimiçi güvenliğini tam manasıyla sağlamışsınız demektir.